Liinaten ja höyläten ruokinta mallilleen

3 min lukuaika

Ruokintapöydällä

Lehmä ei tykkää muutoksista. Leanista tuttu pienillä parannuksilla eteenpäin periaate sopii erinomaisesti toimivimman ruokinnan löytämiseen.

Tällä tilalla niin ruokinta kuin työrutiinit ja olosuhteet oli mietitty lehmien ja työntekijän ehdoilla.

Lean eli suomalaisittain ”liin” on pitkälti tapa ajatella. Ajatella ja hoksata yhdessä työporukan kanssa, mikä työssä tuottaa arvoa ja mikä on vastaavasti turhaa, aiheuttaa mahdollisesti hävikkiä ja tehottomuutta. Karjan ruokintaan Lean sopii kuin nenä päähän. Niin meillä kuin esimerkiksi viime viikon vierailukohteessani Saksassa.

Leanin periaatteita on jatkuva parantaminen, mutta pieniä muutoksia tekemällä. Muutetaan yhtä asiaa ja seurataan, onko tulos toivottu. Jos menee metsään, otetaan takaisin ja kokeillaan toista. Jos taas tulos on oikeansuuntainen, otetaan seuraava askel. Lehmä ei tykkää muutoksista ja askel kerrallaan -periaate sopii erinomaisesti toimivimman ruokinnan löytämiseen. Mitä suurempi tila, sitä tärkeämmäksi muuttuvat myös tuotokseen vaikuttavat ”pienet” asiat. Onhan vipuvaikutus sitä suurempi, mitä suurempi on tuotos.

Suunnittele, seuraa ja toimi

Loistavan esimerkin leaninomaisesta toteutuksesta näin vieraillessani Saksan parhaisiin maitotiloihin kuuluvalla Benninghoffin tilalla viime viikolla. Heruvien lehmien ruokintaa on muutettu pikkuhiljaa, ja nyt päädytty korkeatuottoisen karjan tuotosvaiheessa kolmeen eri seokseen. Nämä eroavat toisistaan vain 1-2 %-yksiköllä raakavalkuaisen ja tärkkelyksen osalta. Seuranta on tarkkaa; kuiva-ainekin mitataan kaksi kertaa viikossa, maanantaisin ja torstaisin. Seos myös seulotaan säännöllisesti, jotta varmistetaan lehmälle optimaalinen silpun pituus. Vasikoiden juotossa on kokeiltu vuosien aikana erilaisia juoman määriä ja seossuhteita, ja vuoroaan odotti maidon pastörointi-kokeilu.

ProAgrian Ruokinnan ohjaus -palvelussa voidaan laskea tämänhetkisen ruokinnan sekä taloudellinen että biologinen oikeellisuus ja verrata sitä suunnitellun, uuden ruokinnan vastaaviin arvoihin. Näin muutoksen ja sitä myötä riskin suuruus on nähtävissä jo ennen toteutusta. Palvelumme tukee hyvin leanimäistä toimintatapaa.

Olipa rehukasassa korkeutta Benninghofin tilalla Pohjois-Saksassa.

Vähemmän on enemmän

Lean tarjoaa myös työkaluja. Esimerkiksi Arvovirtakuvauksella voi erinomaisesti ”liinata” säilörehuprosessin: tehdäänkö juuri asiakkaan eli karjan lehmien ja muiden rehua tarvitsevien eläinten tarpeita vastaavaa rehua niin laadun kuin määrän osalta. Onko rehuketjun jokainen työvaihe ja tekemiset resurssitehokkaita ja mitä voisi tehdä toisin? Lopputulemana on kasa ideoita ja huomioita, jotka auttavat toimimaan nykyistä järkevämmin.

Vierailutiloilla seurasimme, miten tehokkaasti ja turhia askeleita välttäen hoitui kuivitus tai rehun jako. Ajoneuvon nopeudesta pystyi päättelemään, että ajaja tiesi, missä ei ole ja missä taas on ihminen. Ylikulkukäytävän pesijä ei pysättänyt hetkeksikään työtään, vaikka katsojan mielestä seosvaunu lähestyi uhkaavasti. Ei se päälle ajanut; ei kuulunut reittisuunnitelmaan.

Raha ratkaisee

Lean on yleistä yritysmaailmassa, jossa tehostamisen tavoitteena on pärjätä markkinoilla paremmin. Tämähän sopii hyvin ruokintaan ja etenkin ruokintapalveluihimme. Suunnittelemalla ja laskelmalla ruokinta sellaiseksi, että maitotuottojen ja rehukustannusten välinen ero on mahdollisimman suuri, ei ruoki hukkaa taloudellisessakaan mielessä. Optimoimalla voi kohdistaa rehut niiden sopivuuden mukaan oikeille eläinryhmille ja etsiä kotoisille rehuille kannattavimmat täydennysrehut. Eli jo vuosia käyttämämme metodi on kuin suoraan Lean-oppikirjasta!

Jos kiinnostuit Leanista, tutustu uutuukirjaamme Lean maataloudessa ProAgrian verkkokaupassa.

Kirjoittaja: Tuija Huhtamäki, johtava asiantuntija ProAgria Keskusten Liitto

P.S. Kirjoittaja osallistui 13.-16.2.2018 ProAgria Etelä-Pohjanmaan MaMa- eli Maidosta Maitoon -hankkeen opintomatkalle Pohjois-Saksaan.